Kuru temizleme, ismi kuru olmasına rağmen kuru olarak yapılan bir işlem değildir. Yapılan temizleme işleminin kuru olarak yapılması için işlem sırasında kullanılan sıvıların neredeyse hiç su içermemesi gerekir.
Kuru temizlemede ilk zamanlar kullanılan benzen, gaz yağı ve benzin gibi sıvılar, son derece tehlikeli ve yanıcı malzemelerdi. Bundan dolayı kuru temizleme mesleği, solvent kullanılmaya başlanıncaya kadar riskli bir işti. 1930’larda percholoroethylene’nin (yanıcı olmayan, sentetik solvent) tanıtılmasından sonra bugün dünyadaki birçok kuru temizleme firması solvent kullanmaktadır.
Giysiler ve Tekstil Ürünleri için Kuru Temizlemenin Önemi
Kuru temizlemenin ana amacı; ıslak temizleme ile zarar gören kumaşlarını yıpratmayarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlamaktır.
Ayrıca sık kuru temizleme yapılması, giysilere zamanla yerleşerek kumaş liflerine nüfus eden ve aşındırıcı etkisi olan kirleri ve pisliği çıkararak giysilerin yeni gibi bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur.
Lekelenen ürünler için dünyada en etkili çözüm; ön leke çıkarma işleminin yapıldığı kuru temizleme işlemidir. Lekeler için zamanında müdahele edilmemesi veya internette gelişi güzel yazılmış tavsiyelerle ve tuz, limon, kolonya, sirke, yumurta sarısı, gliserin, tiner, terebentin gibi maddelerle yapılan ilkel yöntemler lekenin çıkmasını çok daha zor hale getirebilir.
Can Kuru Temizleme aldıkları eğitim ve yılların verdiği tecrübe ile giysilerdeki ve diğer kumaşlardaki lekeleri tanımladıktan sonra leke masalarında profesyonel leke çıkarıcılar kullanarak müdahale ettikleri birçok lekeyi başarı ile çıkarabilmektedirler
Üretici firmalar; giysiler ve tekstil ürünlerinde kullanılan kumaşlar, aksesuarlar ve bütün tamamlayıcı unsurlar için gerekli testleri (Yıkama, kuru temizleme, ütüleme işlemine uygunluk, kumaşların sürtmeye karşı renklerindeki dayanıklılık, kumaşlarda çekmezlik testi vb. ) yaptıktan sonra en uygun temizleme yöntemini temizleme talimatında belirttikten sonra izleme yöntemini temizleme talimatında belirttikten sonra bu ürünleri üretmek zorundadırlar.
Kuru temizlemeciler ve tüketiciler; ürün bakım talimatını gösteren temizleme talimatına göre gerekli bakım ve temizleme işlemlerini yapmalıdırlar. Temizleme talimatına uyulmasına rağmen yapılan işlem sonucunda üründe veya aksesuarlarında bir sorun oluşursa; sorumluluk, tamamıyla üretici firmanındır.